Lastik Kullanımında Doğru Bilenen Yanlışlar

16-03-2022 14:24
Lastik Kullanımında Doğru Bilenen Yanlışlar

Lastik Kullanımında Doğru Bilenen Yanlışlar

Lastik ömrünü uzatan hem maddi hem zaman tasarrufu sağlatan, doğru bilgi hayat kurtardığı gerçeğini de göz önünde tutarak ekte yer alan tavsiyeleri mutlaka okuyun.

Otomobilinizin yerle temasını sağlayan lastik aracınızın aşınarak değiştirilen ilk parçasıdır bu nedenle hayaliniz olan aracı seçmek kadar önemlidir. Lastiğin seçilmesi, aracınıza takılması, Rot balans ayarı ve sonrasında yapmanız gereken rutin kontrolleri sırasıyla neler yapılabilir nelere dikkat etmeliyiz.

Lastik Sökme ve Takma işlemleri

SİYAHHALKA.COM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araç üreticisin tavsiye ettiği orijinal veya muadil ölçüleri seçtikten sonra lastiğin yine araç üreticisinin önerdiği çap ve genişlikte bir janta takılması gerekir.

Lastikler janta takılmadan, jant nem ve yabancı maddelerden arındırılmalıdır.

Yeni ve eski lastikler eşleştirilmemelidir. Lastik yanaklarında dönüş yönü işareti veya diş yanak belirtilmişse sökme takma yaparken bunlara dikkat edilmelidir. Bu şekilde yön belirten lastiğin iç kısma gelecek yanında "INSIDE” dışa gelecek kısmında "OUTSIDE”yazar bunlara dikkat ederek takılmalıdır.

Aracınıza taktırdığınız lastiklerin dördünde de aynı marka ebat, desen ve yapıda olmasına dikkat edilmelidir. Aynı anda tüm lastiklerin değişimini yapamıyorsanız en azında aynı akstaki lastiklerin aynı olmasına dikkat edilmelidir.

Büyük araçlarda (kamyon gibi) ön ve arka akslarda farklı lastik kullanmak gerekebilir ama yapılarının aynı olmasına dikkat edilmelidir.

Lastik Balans ve Rot Ayarı

 SİYAHHALKA.COM

 

Aracınızın mekanik ayarlarını düzenli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz. Birçok araç kullanıcısı düzenli kontrolleri yaptırmadığı için lastiklerde erken aşınma, araçta sarsıntı ve fazla yakıt kullanımı gibi şikayetler oluşur.

Kullandığınız lastik kalitesi elbette önemli ama bunun yanında doğru kullanım araç bakımlarının düzenli yapılması montaj yapımının otomatik makinelerle yapılması ve doğru balans ayarının yapılması çok önemli bu işlemler hem lastik ömrünü hem kullanım konforunu mutlaka artırır.

Balans ayarının ayda bir, rot ayarının yılda 2 kez yapılması gereklidir.

Lastik Kaynaklı Sık Yaşanan Sorunlar

Yolculuk esnasında aşırı ses varsa, hava basıncı düşük ya da kar lastiklerinin sıcak mevsimlerde kullanılmasından olabilir.

Lastiklerin taban ortası omuzlarından önce aşınıyorsa, havası yüksek ya da jant olması gerekenden küçüktür. Tam tersi bir durum da ise yanı omuz bölgesi taban ortasına göre fazla bir aşınma söz konusu ise lastik hava basıncı düşük, rot ayarı bozuk ya da lastiğin takıldığı jant olması gerekenden daha büyüktür.

Tüm bu sorunlar istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir o yüzden düzenli olarak ayda bir balans ayarı, yılda 2 kez aracınızın rot ayarının yapılması 15 günde bir lastik havasının kontrol edilmesi gerekir.

Her 10 bin km’de bir lastiklerin yerini değiştirerek dengeli aşınma sağlanmalıdır. Bu bilgiler tavsiye niteliğindedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.