Lastik Hakkında Sık Sorulan Sorular

31-01-2022 15:20
Lastik Hakkında Sık Sorulan Sorular
Lastik Hakkında Sık Sorulan Sorular ?
Aracınızda yerle temasın sağlayan ve en önemli parçalardan biri olan lastikler hakkında bilmeniz gereken bilgileri ve püf noktaları nelerdir, lastik seçimini nasıl yapmalısınız, dikkat etmeniz gereken kritik noktalar nelerdir? İhtiyacınıza ve aracınıza göre lastik seçerken lastik hakkında bazı temel bilgileri ekte paylaşıyoruz. Paylaştığımız bu bilgiler doğrultusunda ihtiyacınız olan performansta size en uygun lastiği seçmenize yardımcı oluyoruz.     
 Yaz, Kış ve Dört Mevsim Lastikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
 Yaz Lastikleri
Yaz lastikleri yüksek sıcaklıkta kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Yaz lastikleri, kış lastiklerine göre yakıt tüketimi, sürüş performansı ve aşınmada iyileşme sağlar. Sırt bölgeleri kuru ve ıslak yol şartlarında sürüş için maksimum seviyede belirlenmiştir. 
Dört Mevsim Lastikler
Dört mevsim lastiği çözüm niteliğinde üretilmiş bir lastiktir. Yaz boyu kuru ve ıslak yollarda kullanılabilen dört mevsim lastikler aynı zamanda kış koşullarına da uyum sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. Dört mevsim lastik sürekli lastik değiştirmek istemeyen ve kışları çok sert geçmeyen yerlerde tercih edilir. Dört mevsim lastikle de kış lastikleri gibi genellikle çamur ve kar işareti taşır. Sırt deseninden ve çeşitli sebeplerden dolayı kar ve buzda iyi performans göstermez. 
Kış Lastikleri
Kış lastikleri düşük sıcaklık ve kış şartlarına özel hazırlanmıştır. Sırt deseninde kaygan yollar için yeterli kavrama sağlayan çok sayıda kılcal kanal bulunur. Çok düşük sıcaklıklarda esnek halde olan kış lastikleri sıcaklıkların artmasıyla birlikte yumuşamaktadır. Bu değişimden hareketle yaz mevsiminde kullanılmamalıdır. Karayol Trafiği Yönetmenliğine göre ağır vasıta olarak çalışan otobüs ve çekicilerin kış lastiklerinin M+S sembolü taşıması zorunludur. Türkiye’de kış lastiklerinin kullanımının zorunlu olduğu tarih başlangıcı 1 Aralık ve uygulamanın son bulduğu tarih 1 Nisan’dır. Kış koşullarında gizli buzlanma, kar gibi nedenlerden dolayı en az M+S lastikleri olan araçların trafiğe çıkmasına izin verilir. 
Lastik Etiketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Avrupa Birliği’nde satılan tüm lastikler zorunlu lastik etiketine tabidir. Lastik etiketi, lastiğin performansını etkileyen üç önemli kriter ile karşılaştırmalı bilgiler verir. Bunlar lastiğin yuvarlanma direncine bağlı yakıt verimliliği, ıslak zemin yol tutuşu ve gürültü seviyesidir. Etikette ifade edilen ıslak zemin yol tutuşunu gösteren derecelendirme A sınıfından başlar ve E sınıfında son bulur. A en iyi yol tutuş performansını gösterirken E’ye doğru performans düşer. Yakıt verimliliği lastiğin yuvarlanma direncine bağlı olarak A sınıfından E sınıfına kadar değişiklik gösterir. Bu derecelendirme sisteminde de en verimli yakıt göstergesi A ile ifade edilir ve azalarak E’ye doğru gider. Gürültü seviyesi lastik tarafından üretilen dış gürültüdür ve desibel cinsinden ölçülür. Etikette ne kadar çok siyah çubuk gösteriliyorsa lastik o kadar gürültülüdür.
Lastiğinizin Değiştirme Zamanının Geldiğini Gösteren İşaretler Nelerdir?
Lastikler delik, kesik, çarpma, kırılma, bombe, düşük ve yüksek hava basıncı ve dişlerinin minimum derinliğe kadar aşınması nedeniyle kullanım ömrünün sonuna gelebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı lastiklerin düzenli aralıklarla kontrol ettirilmesi gerekir. Araç muayenelerinde diş derinliği yasal sınır 1,6 mm olarak belirlenmiştir. Bu sınırın altında diş derinliği olan lastikler muayeneden geçirilmemektedir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.