Elektrikli Otomobiller ve Otomobil Sektöründeki Gelişmeler

12-05-2022 12:30
Elektrikli Otomobiller ve Otomobil Sektöründeki Gelişmeler

 

Elektrikli Otomobiller ve Otomobil Sektöründeki Gelişmeler

Küresel krizlerin artması, dünyada çevreci faktörlerin önemsenmesine ve her alanda olduğu gibi otomobil sektöründe de yeni atılımlar gerçekleştirilmesi, çevre dostu araçların geliştirilmesi ve seri üretilmesi için harekete geçirdi. Son yıllarda teknolojinin hayatın her alanını etkilemesi ilerlemesi ve petrol fiyatlarındaki artış, küresel ısınma, küresel kirlilik gibi birçok etken daha çevreci yenilene bilir enerji kaynaklarına yönlendiriyor sektörleri.

Elektrikli araçlar 1832-1835 yılları arasında icat edilmiştir icat edildikten sonra birçok marka seri üretim yapıp dönem dönem piyasada yer almaya çalıştı 19.yy sonu 20.yy basında oldukça revaçta bir dönem geçirdi ama üretim maliyetleri ve içten yanmalı araçların daha uygun olmasından dolayı piyasada kalıcı yer alamadılar.

2000’li yılların ortalarından sonra teknolojideki değişimler batarya ve güç yönetimindeki ilerlemeler, tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizler petrol fiyatlarında hızlı değişkenlik ve sera gazının azaltılma gereksinimi çevre bilincinin artması elektrikli otomobilleri yeniden gündeme getirdi.

Elektrikli Otomobillerin Dönüşü

Gün geçtikçe hayatımızda daha önemli bir yer almaya başlayacağını düşünülen elektrikli otomobiller teknolojinin gelişmesi ile gelecek son 10 yıl içinde daha çok yaygınlaşması bekleniyor birçok araştırma sonucu da bunu göstermektedir. Otomobil firmaları son birkaç yıldır bir çoğu ardı ardına üretim politikalarında köklü değişim yapmaya başladı. Otomobil firmalarından bazıları benzinli ve dizel araçların üretimini tamamen durdurma kararı aldı buda gelecekte elektrikli araçların artık hayatımızın her yerinde olacağını göstermekte. Seri üretimler ve şarj merkezlerinin çoğalması ile daha çok kullanıcıya ulaşmak, elekrtikli araçların parça üretimini çoğaltmak kullanım ömrünü uzatmak ve orta düzel bireylerin ulaşabileceği ve otomobil sektöründe çok önemli bir yeri olan ikinci el piyasasını nasıl canlandırılacağına dair çalışmalar sürmektedir. Bataryaların kalan ömürleri için sertifika uygulaması mobil erişe bilirlik teknolojinin her alanından faydalanılarak hem küresel ekosisteme katkıda bulunmak hem de fosil yakıt %75 azaltıp maliyetleri düşürdüğü için geleceğin öncüsü olduğunu rahatlıkla söyleye biliriz.

Elektrikli Otomobiller Türkiye’de

Ülkemizde 2022 yılı sonunda seri üretime geçmesi beklenen TOGG elektrikli otomobil ile Türkiye’nin de bu sektörde yerini almak için hazırlandığını biliyoruz. Birçok markanın daha önceden satış da olan ülkemizde tercih edilen markalın birkaçı, bu araçların içerinde yalnız elektrikli motora sahip alan araçlar olduğu gibi 2 farklı motora sahip araçlarda bulunmaktadır.

Smart EQ ForTwo, Jaguar I-Pace, Smart EQ, Ranault Zoe, Mini Cooper SE, Ranault Twizy, BMW İx3, XEV IEV7S, BMW İ3-BMW İ3s Bu otomobiller ülkemizde satılan elektrikli araçlar ve popüler üreticiler olduğu için ülkemizde de oldukça geniş bir bir yer almakta.

Elektrikli Otomobil Seri Üretim Yapan Markaları

Nissan Leaf, Mitsubishi İ-MiEV, Peugeot iOn, Citroen C-Zero, Renault Zoe, Whiplife, Mia Electric, BYD e6, Bollare Bluecar, Renault Fluence Z.E., Ford Focus Electric, BMW ActiveE, Coda, Tesla Model S, Honda Fit EV

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.